Slavík modráček (Luscinia svecica)

Pták je velký jako vrabec, ale štíhlejší. Zdržuje se hlavně na zemi a jeho hlas ve dne zní jako „čak“, „čak“. Slavík zpívá dlouho do noci a jeho zpěv zní jako flétna. Během takové noci plné zpěvu slavík ztratí až 10 % své hmotnosti.

Snůška je 6–7 vajec. Na vejcích sedí sameček i samička, ale během poledne vždy sameček. Hnízdění trvá asi 14 dní a stejně dlouho jsou v hnízdě i mláďata, která rodiče krmí. Dříve žil tento pták jen v jižních a jihozápadních Čechách.

Během 15 let aktivního působení Severočeských dolů Chomutov v oblasti rekultivací a ochrany přírody začal slavík hnízdit také v Ústeckém kraji, a dnes je zde velmi hojný, zejména na mokrých místech rekultivací a v předpolí uhelných dolů. Slavík je stěhovavý. V průběhu září a října odlétá do Středomoří. Přestože může letět kamkoli v Evropě, v březnu se k nám zase vrací.

Proč asi…?

 

 


Slavík modráček (Luscinia svecica)Slavík modráček (Luscinia svecica)Slavík modráček (Luscinia svecica)Slavík modráček (Luscinia svecica)Slavík modráček (Luscinia svecica)


Severočeské doly a.s.

Boženy Němcové 5359
430 01 Chomutov
Poštovní přihrádka č. 74 IČ: 49901982
Telefon: +420 417 804 111 DIČ: CZ49901982
Fax: +420 474 652 264 E-mail: sdas@sdas.cz
Zaměstnanecký portál: SD Portál
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem odd. B, vložka 495.
Czech version | English version Contact director